Internet och webben

Vem bestämmer över Internet?

Internet och webben är stort och svårkontrollerat, vem som helst kan sätta upp en webbserver och börja servera dokument och tjänster. Det finns dock några institutioner som utövar viss kontroll över hur dessa fungerar.

W3C

W3C, The World Wide Web Consortium, är den organisation som fastlår de flesta standarder som gäller för webben: HTML, CSS, dokumentonbjektsmodellen (DOM) och annat.

I W3C ingår en stor mängd företag och organisationer som på olika sätt har intressen inom webben. W3C grundades av Tim Berners-Lee, som fortfarande är dess chef.

ICANN

ICANN, The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ansvarar för systemet med IP-nummer och domännamnssystemet (DNS). DNS är det som gör att du kan hitta en plats på internet med ett enkelt namn, som facebook.com, istället för att behöva komma ihåg Facebooks IP-nummer.

ICANN är en formellt oberoende organisation som samarbetar med representanter för världens olika stater. Dock kan man tänka på att ICANN har sitt högkvarter i USA och alltså står under amerikansk lag.

IANA

Den del av ICANN som direkt har hand om IP-adresser och DNS heter IANA,The Internet Assigned Numbers Authority, och var tidigare en amerikansk statlig myndighet.

ICANN administrerar tilldelningen av toppdomäner (TLD), som .com .org .se och så vidare. Dessa sköts sedan om av olika stater och organisationer som tilldelar domännamn till företag och andra som behöver ett domännamn. Den svenska toppdomänen .se administreras av Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.se).

ECMA

Ecma International är den organisation som, bland mycket annat, fastslår standarden för det viktigaste skriptspråket på webben, vad vi brukar kalla JavaScript (formellt Ecmascript).