FTP

Filöverföring med FTP

För att surfa på en webbsida använder du ju en webbläsare, det kan vara Firefox, Safari, Internet Explorer, Chrome eller någon annan. Webbläsaren hämtar filen från servern över kommunikationsprotokollet HTTP, och visar upp den, men hur gör man för att få upp filerna på servern till att börja med? Om du har direkt tillgång till servern om den till exempel är datorn du arbetar på är det ju inga problem, då sparar du helt enkelt dina filer i webbmappen. Det är dock sällan så att man arbetar på servern, i allmänhet är servern en helt annan maskin än den du arbetar på.

Det vanligaste sättet att föra över filer från en lokal dator till en fjärrdator är via filöverföringsprotokollet FTP, eller krypterade varianter av detta, som SFTP

FTP har funnits länge, den första specifikationen kom redan 1971, så det är ett väl etablerat kommunikationsprotokoll. Det finns en mängd olika program som kan skicka filer över FTP, till exempel har alla webbläsare begränsat stöd för FTP (men inte vidare bra). Arbetar du på någon Linuxvariant kan du oftast ansluta direkt i den vanliga filbläddraren och jobba direkt mot servern som om den vore en mapp på din dator. På Windows eller OSX (Mac) kan det vara klokt att installera en särskild programvara, en FTP-klient.

FTP med FileZilla

Det finns många olika FTP-klienter, men en väl beprövad som finns till alla vanliga operativsystem är FileZilla. FileZilla är, som de flesta liknande program, uppbyggt som följer: I gränssnittet har du två paneler sida vid sida. Den vänstra är den lokala datorn du arbetar på och den högra är servern, eller fjärrdatorn. För att föra över en fil drar du den helt enkelt från den ena sidan till den andra. Finns det redan en fil med samma namn får du frågan om du vill skriva över den.

I FileZilla finns också möjligheten att spara sajter du brukar ansluta till, med lösenord och allt, vilket gör det snabbt och smidigt att återansluta när du behöver.

Installera FileZilla på Mac OSX

Ladda ned FileZilla Client

Packa upp den nedladdade filen. Det är bara att dubbelklicka på .tar.gz-filen så packas den upp. Den uppackade filen heter FileZilla.app

Se till att du har rättigheter att installera programmet

Öppna SysteminställningarSäkerhet och integritetAllmänt. Klicka på hänglåset och lås upp så att du kan göra ändringar. Plutta i "Var som helst" under "Tillåt program hämtade från:".

Flytta FileZilla.app till programmappen

Gå in i Finder och dra filen till Program.

Starta programmet