Om mud muses

Den här hemsidan tillhör fyra elever från Danderyds Gymnasium som heter Klara Andersson, Victor Lindholm, Rasmus Carlsson och Pontus Rapp. Vi har gjort en podcast om när vi diskuterar utställningen ”Mud Muses” som finns på Morderna Museet. Utställningen handlar om samspelet mellan liv och teknik, om hur tekniken också kan vara konst. Den första saken vi diskuterar är en bild på böcker som formar ett spel, en labyrint. Det finns också individer på bilden som såg ut som spelkaraktärer.

Efter det diskuterar vi själva Mud Muses, lerbadet som bubblar med hjälp av fläktar undertill. Det visar en väldigt kreativ syn på konst eftersom det inte brukar ses som något fräscht och fint som ett konstverk vilket är vad som gör det så revolutionerande. På utställningen fanns det också en ler-bild som visar naturen då det finns olika fotavtryck i den och olika färger på leran, alltså inte rak och snygg som ett konstverk brukar vara.

Nästa bild var på ett broderi som också var utformad efter ett gammalt datorspel med dålig grafik då karaktärerna är kantiga och man kan se de stora pixlarna som datorer har. Så det blev en kombination mellan tyg och teknik, broderi och datorer. Nästa bild var en oljemålning på centraldatorn i Sundsvall. Den visar en koppling mellan konst och teknik då den använder en oljemålning, som man brukar måla fina naturbilder med, för att måla centraldatorn istället.

Som att vid denna tid är centraldatorn den finaste saken man kan måla av, lika fin som en solnedgång eller andra fina naturbilder som brukar målas. Sedan fanns det också provdockor som hade hjälmar och VR-headset på sig och sladdar som gick överallt på kroppen. Vi tyckte att detta ville visa att människor kommer närmare datorvärlden nu eftersom man verkligen går in i en spelvärld när man spelar VR-spel men att det också är en referens till naturen då hjärnan också sänder ut elektriska signaler till nerverna hela tiden. Sedan ledde alla dessa sladdar till en lös kontakt som inte var satt i ett uttag.

Detta tyckte vi visade att vi alltid är redo att koppla in oss i olika apparater hela tiden, att det är svårt att leva utan tekniken. Dessa kläder kan även liknas med att människan kommer närmre och närmre tekniken och att en dag kan de inte urskiljas.
Målningen vi diskuterade efteråt såg ut som en blackboard med rör och lampor och ordet ”Game Over” skrivet rakt över målningen. Vi diskuterade då att detta såg ut som ett arkadspel eftersom det var som ett gammalt spel med rören som gjorde upp vägen och lamporna som visade att man kunde vara flera spelare. Sedan ordet ”Game Over” var skrivit väldigt stort och tydligt över målningen vilket gjorde så att det blev en stor fokus och kunde betyda att tiden för spel var över och något nytt skulle komma.

Nästa konstverk var målningar av fyra citat. På den första målningen stod det ”Datafree Universe”, vilket vi diskuterade att det kunde betyda att vi verkligen är uppkopplade för mycket och att detta borde vara ett datorfritt universum. Den andra målningen hade samma betydelse, där det stod ”The Sky was the Color of the Death of the Internet”. För när en dator dör så brukar man få en blå skärm, vilket också är färgen på himlen, så då diskuterade vi att detta konstverk visar att naturen och tekniken två olika saker. Alltså att naturen är teknikens död.

Ett till konstverk vi tittade på var vad såg ut som lavalampor men de var formade som döskallar. De hade också olika mängder ”lava” i sig och en kamera vid sidan som var riktad mot skallen. Vi diskuterade om att det skulle visa att personer är olika, tänker olika och att man alltid är övervakad på grund av detta, alltid är kontrollerad. Vi ansåg även att dödskallarna ser ut som dödskallen från Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. Vilket vi ansåg var intressant.